top of page

Det beste fra to verdener / Du får både friheten og inntektsmulighetene som om du hadde vært helt selvstendig, samtidig som du får støtte og fellesskap som ansatt.

Det hele begynte med spørsmålet «hvor blir egentlig pengene av»? Vi var en gjeng som hadde jobbet i forskjellige IKT-konsulentselskaper og alle observert det samme: Vi skapte betydelig større verdi for våre arbeidsgivere enn vi fikk tilbake. Det finnes argumenter for hvorfor det er slik, og noen av dem er til en viss grad fornuftige, men jo mer vi tenkte gjennom det, desto dårligere likte vi det.

 

Vi tror at folks arbeidsmentalitet endres når de får satse litt av sine egne penger inn i selskapet de jobber for. Det gir dem det som på engelsk kalles «skin in the game», og leder til et annet engasjement for bedriftens utvikling. Men man kommer ikke dit ved å sette av en liten andel som de ansatte allernådigst kan få eie, mens et PE-fond eller noen finansakrobater sitter på brorparten og casher inn utbytter.

 

Derfor startet vi et rettferdig selskap for erfarne IKT-konsulenter, etter en modell hvor alle ansatte får lønn direkte etter hvor mye de selv bringer inn. I dette selskapet får ingen bli aksjonær uten å være ansatt, men ikke alle ansatte må bli aksjonærer. Mottoet var «Selvstendig sammen», for tanken var å kombinere friheten ved å være selvstendig konsulent med fordelene ved å være en del av et fellesskap.

"

I dette selskapet får ingen bli aksjonær uten å være ansatt, men ikke alle ansatte må bli aksjonærer.

"

«Det må være enklere sagt enn gjort», tenker du kanskje? Det var det, men vi har både sagt og gjort det, og etablert en modell for hvordan selskapet vårt eies og drives. Modellen er blitt utviklet og tilpasset etter hvert som vi bygget selskapet Vivende opp til 15 strålende fornøyde ansatte, og deretter videreutviklet etter oppstart av til i første omgang ett nytt selskap i samme støpning. 

Modellen er foreløpig i bruk i to selskaper /  Vivende Init og Vivende Rebase. Hvert selskap har en daglig leder som hjelper de ansatte med blant annet innsalg, regnskap og praktisk drift.

Selskapene har et merkenavn, en felles webside og regelmessige firmaaktiviteter (det månedlige restaurantbesøket er alltid et høydepunkt), men i hverdagen sitter de ansatte i all hovedsak hver for seg – enten på hjemmekontor eller ute hos kundene. For disse tjenestene trekkes hver konsulent et mindre beløp av omsetningen på sin(e) kunder, resten utbetales direkte.

De ansatte eier hele selskapet / De er det som i den moderne økonomien kalles «kompetansearbeidere».

 

For slike yrkesgrupper representerer Ansatteid en mellomting mellom å være helt selvstendig og «bare» være ansatt. Det finnes titusener som lever av å leie ut hodene sine og kunnskapen sin – alene, i en virksomhet som bare de eier. Ansatteid ble etablert da vi oppdaget at selv om Vivendes måte å drive og eie en virksomhet på, er utviklet for en tjenesteytende virksomhet, bør det i prinsippet kunne fungere like godt for en kakebutikk, en frisørsalong, en klesforretning, en snekkerbedrift eller en rørleggervirksomhet.

 

Hvis du vil høre mer om avtaleverket, mekanismene, fremgangsmåtene og rutinene som ligger bak vår virksomhet – og finne ut om de kan fungere som et rammeverk for noe du har ønsket å gjøre i din bransje eller nisje, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.

office
bottom of page